Hakkında

Hakkında

İktisat Bölümü, iktisadi yaşamın çeşitli aşamalarında araştırma ve uygulama yapmak üzere çalışacak iktisatçılar yetiştirmekte, iktisat teorisi çerçevesinde matematik, istatistik ve ekonometri gibi nicel tekniklerden de yararlanarak kamu ve özel sektörde görev yapacak bireylere akademik formasyon vermektedir.
İktisat eğitimi, iki temel süreci kapsamaktadır. Bunlardan birincisi üniversite sonrası yaşamda kullanılacak ekonomik ilke ve araçların öğretilmesi ve böylece hızla değişen küresel koşullar karşısında başarılı olmaya çalışan ekonomik birimlerin gereksinimi olan kaliteli işgücünün yetiştirilmesidir. İkincisi ise, öğrencilerin insan yaşamının her alanında yararlı olabilecek olan sistemli ve bağımsız düşünme yeteneklerini geliştirmek ve onlara iktisadi konularda bilimsel disiplin kazandırmaktır. Bu çerçevede, iktisat bölümünde iktisat derslerinin yanı sıra işletme, maliye ve hukuk konularına yönelik derslere de yer verilerek mezunların oldukça geniş bir yelpazede görev yapma olanağına sahip olmaları sağlanmaktadır.
İktisat bölümü öğrencilerinin ilk üç yıl zorunlu ve ağırlıklı olarak teorik dersleri başarıyla tamamlamalarının ardından son sınıfta mezuniyet sonrasında çalışmayı planladıkları alanlara yönelik seçmeli derslere yönlendirilmesiyle pratik becerilerini de arttırmaları sağlanmaktadır. Böylelikle, öğrencilerin geniş bir ders yelpazesinden yararlanmaları ve bu sayede güçlü bir eğitim altyapısıyla mezun olmalarına çalışılır. İsteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi, alan dışı seçmeli ders, isteğe bağlı staj yapma bölümde sunulan olanaklar arasındadır.
 
Tarihçe
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz 1978 yılının Mart ayında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak “Bolu Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu” adı altında açılmıştır. Ek sınıf olarak iki yüz iki (202) öğrenciyle eğitime başlayan Bolu Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu, ülkemizde bu isimle kurulan ilk ve tek okul olma özelliğine sahiptir. Okulun ilk öğretim üyeleri mevcut öğretim kadrosu dışında “Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi” ile “Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü” nden gelmiştir. Fakültemiz ilerleyen zamanlarda 28.03.1983 tarihinde kabul edilen 2809 sayılı yasa ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlanarak “Bolu İdari Bilimler Yüksekokulu” adını almıştır.
“Bolu İdari Bilimler Yüksekokulu” ise 1987 yılında çıkarılan 3389 sayılı yasa ile “Gazi Üniversitesi Bolu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi”ne dönüştürülmüştür. Fakültemiz 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı yasa ile kurulan Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlanmıştır.
İktisat Bölümü 1990 yılında ilk öğrencileri ile eğitime başlamıştır. İktisat Bölümü; İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat, İktisat Politikası, İktisat Tarihi ve İktisat Teorisi anabilim dallarından oluşmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır ve eğitim dili Türkçedir. İsteyen öğrenciler bir yıl süreyle Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce hazırlık eğitimi alabilmektedirler. Ayrıca bölümümüzün İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye ve Uluslararası İlişkiler bölümleriyle yandal programı; İşletme, Kamu Yönetimi ve Maliye bölümleri ile çift anadal programı bulunmaktadır.
İktisat Bölümü 9 profesör, 5 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisinden oluşan nitelikli bir akademik kadroya sahiptir.
 
Vizyon
Doğanın kalbinde evrensel ölçütlerde hizmet ve eğitim veren, insanlık yararına bilgi, sanat ve teknoloji üreten kalite odaklı öncü bir üniversite olmak.

Misyon
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi; eğitim-öğretim, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerini bölgenin ve insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda; bilgiyi, sanatı, teknolojiyi ve hizmeti çevreye duyarlı, sürdürülebilir şekilde üreterek uluslararası yeterliliklere sahip bireyler yetiştirmeyi görev bilir.
 
Bölüm Mezunlarına Yönelik İş ve Staj İmkânları
Bölüm mezunları işgücü piyasasında İktisatçı olarak aranırlar. Mezunların bir kısmı kamu sektöründe iş olanakları bulurken çoğunluk özel sektörde istihdam edilmektedir. Bir kısmı da girişimci olarak iş dünyasına atılmaktadır. Mezunlarımız çalıştıkları kurumlarda kıt kaynakların en verimli biçimde kullanılarak üretim sürecine katkı vermelerinden üretilen malların en uygun yöntemlerle pazarlanmasına kadar olan tüm aşamalarda yer alırlar. İsteğe bağlı staj yapabilirler.
https://www.youtube.com/watch?v=WjmAwA83akI